header-wedstrijden-1920x350

versie: 14 februari 2024


Kennismaken met wedstrijdzeilen

Als het je leuk lijkt om in clubverband mee te doen aan de zeilwedstrijden maar  je hebt hier nog niet eerder ervaring mee? Dan ben je bij onze club aan het goede adres!

We zijn geen zeilwedstijden waarin de prestatie voorop staat aan te bieden. We willen zelf ervaring op doen in de organisatie en leden de mogelijkheid bieden om van elkaar te leren. Uw zeilvaardigheid vergroten, basiskennis van de regels in de praktijk toepassen en samen vaarplezier opdoen staan daarbij voorop.

Jaarlijks organiseert de wedstrijdcommissie in ons clubhuis een korte bijeenkomst voor alle “first-timers” waar je,als beginnend deelnemer, uitleg krijgt over de  ‘ins  en outs’ voor deelname aan een zeilwedstrijden waar je ook uw vragen kunt stellen.

Een greep uit mogelijke vragen... 

“Ik durf dit nog niet aan, kan ik eerst eens met een ander lid meevaren? Kan ik een keer oefenen met een ervaren zeiler?” …. “Is mijn schip wel geschikt voor deelname?” … ” Ik heb technische vragen over de uitrusting van mijn schip, weet iemand hier een oplossing voor?”…. Tijdens de bijeenkomst proberen we uw vragen te beantwoorden of te matchen met het aanbod van andere leden.Komen dus!

Testrun varen …

Wedstrijden zijn spannend, zeker voor beginnende zeilers. Het is niet natuurlijk niet de bedoeling dat u totaal onvoorbereid aan zoiets als een wedstrijd begint. Dat is niet echt goed voor het vaarplezier. Daarom bieden wekort voordat een wedstrijd begint de mogelijkheid om te oefenen. Starten, boeien ronden, een mini-baantje varen kunt u zelfstandig of met ondersteuning van anderen oefenen. Ook meer ervaren zeilers zijn uiteraard welkom. Voorafgaand aan een wedstrijd ontvangt u hierover bericht.

 

wedstrijd

.

Wil je meer weten over de spelregels van het wqedstrijdzeilen en deze op begrijpelijke wijze uitgelegd krijgen of wil je je huidige kennis testenKlik dan via  "Ik wil oefenen / mijn kennis testen" naar de website van de watersport-Academy die hiervoor speciaal is gemaakt.

Eenmalig een gratis account aanmaken en inloggen is voldoende om hier veel meer over te weten te komen. je vindt er lessen en een groot aantal multiple-choice vragen over wedstrijdzeilen.

zeilen-800x600

Over wedstrijdseinen …

Tijdens een zeilwedstrijd worden er verschillende seinen gegeven dmv. seinvlaggen die ondersteund worden door een hoornsignaal. De belangrijkste seinen vind je HIER.

Spelregels

Tekst volgt...

Handycap systeem

In de zeilwedstrijden die we organiseren, wordt gebruik gemaakt van een handicapsysteem. Snellere boten krijgen een tijdscorrectie zodat er een min of meer gelijke race mogelijk is tussen verschillende boten. De handicaplijst van boten is gebaseerd op gegevens van een groot aantal wedstrijden en wordt jaarlijks aangepast (en dus nauwkeuriger) hoe werkt het? (uitleg volgt) 

Gedurende het seizoen worden op deze pagina ook de uitslagen van de wedstrijden die gevaren zijn, bekend gemaakt. Voor het bepalen van de uitslagen gebruiken we het zgn. ‘lage punten systeem’ Meer informatie vind je in de wedstrijdbepalingen

Wedstrijdzeilen


Starten


Voorrang


In de winds merkteken


Algemene regels


Benedenwinds merkteken